HOME   PUISI   JOURNAL   PHOTOS   THOUGHTS

Bila Langkah Terarah Lagi


Kalau dulu ku titipkan seloka luka
Kini ku lambaikan senyum bahagia
Mengiringi rentak tari pahlawan
Tika langkah mulai memisah
Tapi rentak hati kita
Terpalu oleh gegar yang menghambat
Mengisi raksa dalam setiap relung jiwa
Menutup ruang hati dari menduka lara


Ingatlah ...
Di pentas mana pun kita menari
Tari kita tari asli
Asli nya tari gentayangan
Bijaklah mengatur budi
Mimpi kita bukan hanya angan-angan

Atas nama cobaan yang mematangkan
Kita berdiri lebih tinggi dari kalangan
Atas nama cinta yang menghangatkan
Kita siap lebur lagi dalam kedinginan
Bukankah ini satu kemaslahatan

Menyatulah wahai hati-hati yang tenang
Sertakan ruku’mu dengan keta’atan
Sembahkan sujud mu dalam barisan
Artikan syukurmu dengan keikhlasan
Relakan badai menggoncang
Biarkan anjing menggonggong
Toh yang mereka ada cuma omong kosong

Tari kita tetap lincah
Walau kita tak lagi dekat
Hati kita tetap melekat
Melabuh amanah di lain muara
Menyambung gerak tari di pentas dunia

Dulu ku titipkan seloka luka
Kini ku lambaikan senyum bahagia
Bila langkah terarah lagi
Itulah tanda pentas kita lebih tinggi..

Raja dihilir tongkatnya sakti
Sakti berasal dari kayangan
Memacu gerak perwira bakti
Memasung waktu buat tantangan

Salam disambut kuhulur tangan
Tanda ikatan tak pernah renggang
Sandarkan indah pada kenangan
Sampai ketemu di lain gelanggang

(#fia)

 

3 comments:

  1. kali ini apa yang dapat kukatakan dengan memoirmu...sudah cukup bijak menyusun kata..ha ha..dari sebuah pengalaman

    on December 10, 2008 at 3:57 PM  


  2. HJ SAMRI BARIK SH said,

    orang bangun pagi cari breakfast, tapi kalau fiah bila abah buka blog nya, kita di sajikan dengan puisi tasauf dan pantun. eh tak lapar ke? hari2 puisi tak jelak ke? sampai bingung orang yang boleh membaca,,sampai keliru orang yang berfikir dan sampai kabur orang yang terang mata nya...eh eheh fiya tak ada kerja lain ke? abah baru balek baca puisi you jadi sakit kepala tau...ada cerita yang lebih bagus tidak?

    ADA CERITA2 YANG SIMPLE TAK? ABAH DAH MAKAN PANADOL NI!

    on December 15, 2008 at 7:19 AM  


  3. welkam bek dearly abah!
    call me when u in KL. Who knows we can meet for hi-tea or sumthing..
    :-)


    P.S. Baru makan panadol je. ok lagii.. jgn makan panadol dgn air coke sudah..kekekeke..
    Lain orang , lain la pengalamannya..
    jgn paksa diri utk paham semuanya.
    cukup apa yg abah perlu saje .. yg lain tuh, juz let go, barula tak pening kpala...hehehe
    Ada cerita simple.. tp blom ada masa nak post. nanti ek.

    Luv,
    -fia-

    on December 15, 2008 at 6:18 PM